Fjällräv i Helagsfjällen

En liten fotoexpedition till Helagsfjällen på fyra dagar, jag hade hoppats få fota fjällräv i deras naturliga miljö. Önskan gick i uppfyllelse!
Dag 1. 12 aug 2013.  Resan gick bl.a. över Flatruet. Sveriges högst belägna allmänna väg, 975 m.ö.h. 2,5 km från parkeringen kommer man till Kesubon, där kan man köpa våfflor med hjortronsylt m.m. Här började regnet som fortsatte hela vandringen. Äntligen uppe på en plats som är i närheten av där en kompis till mig såg en fjällräv för 5-6 år sedan ... kan det finnas nån ättling kvar? vädret är ju tyvärr inte det bästa, svårt att få blöta kläder torra. Dag 2. vädret är inte trevligt i dag heller. Man får ägna sig åt lite blomfotografering trots den sena sommaren. Här en Ormrot. Fjällskråp?
Blåklocka. Stjärnbräcka + ? vädret lättar lite, dags att börja spana efter fjällräv. Efter mycket letande så hittar jag nåt som ser lovande ut. Det var ju inte den här jag spanade efter direkt, men ok. Plötsligt finns dom där, fjällrävar! Dåligt väder, blåst, regn, 27kg ryggsäck, 15km vandring, allt glöms bort på ett ögonblick
Det visar sig att det är en familj på fyra rävar som finns här i lyan. vackra djur. Dom är fullt medvetna om min närvaro, men det ser inte ut att störa dom. Efter några bilder är det dags att ge sig av Lite sällskap vid tältet är trevligt. Ett fint avslut på dagen.
Dag 3. Jag ger mig av mot rävlyan igen, när jag kommit på plats sätter sig en stenfalk ner c:a 10 meter nedanför mig. En av rävarna dyker upp ur en av lyans in/utgångar. Lite längre bort sträcker en annan på sig efter vila. Här leker två av rävarna. Forsatt lek. Dag 4.Hemgång. Första dagen med riktigt fint väder. På väg hemåt passerar jag Helags glaciär (Sveriges sydligaste) i fullt solsken, toppen är 1796 m.ö.h.
Skönt i solen! Kesusjön. Slut på en givande fototur, 43,5 mil att köra, men det går lätt när man har fått lön för mödan!